Tłuszcz z kurczaka nie migruje

Konsumenci nie są jedynymi, którzy przyłapani są na powtarzaniu dezinformacji. Błędne porady znalezione w materiałach będących obecnie w użyciu w American Heart Association1 i American Cancer Society, 2 rozprowadzane na kasetach wideo3 i włączone w samoocenę dietetyczną, 4, 5 opierają się na błędnym założeniu, że znaczna ilość tłuszczu jest przekazywana ze skórki drobiowej do mięsa podczas procesu pieczenia, i dlatego kurczę należy skosić przed gotowaniem.
Tabela 1. Tabela 1. Zawartość tłuszczu jednego przeciętnego podzielonego (pół) piersi kurczaka po pieczeniu w piecu na stojaku brojlera * Dostępne dane z badań wskazują, że nie ma znaczącej różnicy w zawartości tłuszczu u kurcząt, niezależnie od tego, czy jest on gotowany z lub bez skin6 (i Hoke IM, Human Information Nutrition Service: komunikacja osobista). Duża baza danych wykorzystywana w różnych krajowych projektach badawczych zajmujących się tłuszczem i uznanych za jej staranny przegląd literatury i wykorzystanie danych z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazuje na brak znaczącej różnicy w zawartości tłuszczu w kurczakach gotowanych ze skórą lub bez (Schakel S: osobista porozumiewanie się). Skórkowanie drobiu przed gotowaniem prowadzi tylko do suszarki, choć nie mniej tłustego, gotowanego produktu (tabela 1).
Poprosiliśmy promotorów taśm wideo o poprawienie tych taśm, ale do tej pory są one nadal wyświetlane z błędnymi informacjami. Zarówno American Heart Association, jak i Leni Reed Associates planują ostatecznie poprawić taśmy wideo.
Powtarzające się niepoprawne informacje stanowią poważny problem dla pracowników służby zdrowia, którzy walczą o zdobycie zaufania konsumentów, gdy udzielane są sprzeczne porady. Starsze osoby dorosłe w programach zbiorowych posiłków zostały opisane jako pomijanie posiłków w dniach, gdy kurczak jest w menu, ponieważ wiadomo, że jest pieczony ze skórą i postrzegany jako tłuszczowy. Ludzie również usuwają skórę, a następnie podrzucają mięso olejem, którego później nie można usunąć.
Aby być konsekwentnym i dokładnym, wiadomość mogłaby brzmieć: Aby zmniejszyć spożycie tłuszczu, skóry drobiu, zanim je jeść. Chcielibyśmy wiedzieć, skąd wziął się mit skóra drobiowa przed gotowaniem , ale jeszcze ważniejsze, chcielibyśmy aby został wyeliminowany.
Linda Dieleman, MS, RD
U. Beate Krinke, MPH, RD
University of Minnesota, Minneapolis, MN 55440
6 Referencje1. Napełnij swój wózek sercem. Minneapolis: American Heart Association. Minnesota Affiliate, 1989 (program wycieczki do sklepu spożywczego).
Google Scholar
2. Zjedz w prawo. Minneapolis: American Cancer Society, Minnesota Division, 1988 (broszura).
Google Scholar
3. Niezwykle ciekawe wideo z trasy po supermarketach. Dallas: Leni Reed Associates, Family Experiences Productions, 1987 (kaseta wideo).
Google Scholar
4. Dietetyczne narzędzie oceny: poziom cholesterolu prowokuj swój talerz. Pawtucket: Memorial Hospital of Rhode Island, 1989.
Google Scholar
5. Dietetyczne narzędzie oceny: quiz dietetyczny zdrowego serca Bertolli. Secaucus, NJ: Bertolli Nutrition Center, 1989.
Google Scholar
6. Sprawozdanie: Krajowa ocena brojlerów na temat zawartości kalorii w piersiach brojlerów. Gainesville, Fla .: ABC Research Corporation, 27 listopada 1985 r.
Google Scholar
[podobne: połczyn zdrój sanatorium, odma płucna powikłania, rollmasaż efekty ]